GROEPSPRAKTIJK KINESITHERAPIE

WAAR GEZONDHEID EN GEZOND BEWEGEN CENTRAAL STAAN.

behandelingen

Hyperventilatie en relaxatietherapie

Veelvoorkomende klachten zoals oververmoeidheid, pijnlijke spieren, hartkloppingen, een benauwd gevoel in de keel, spijsverteringsproblemen, duizeligheid en tintelingen zonder duidelijke oorzaak kunnen symptomen zijn van chronische hyperventilatie. Steeds vaker worden mensen met dit klachtenbeeld doorverwezen naar de kinesitherapeut voor begeleiding. Ook bij Revapunt kunt u hiervoor terecht.

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat stress een belangrijke factor is bij het ontstaan van hyperventilatie. Het is cruciaal om inzicht te krijgen in de vicieuze cirkel die met hyperventilatie gepaard gaat. Daarom starten we met educatie over stressfysiologie: wat is stress, hoe ontstaat het en wat kunnen de gevolgen zijn? Welke invloed heeft stress op de ademhaling en hoe ontstaan andere klachten in het lichaam?

Ons doel is altijd om de negatieve gevolgen van stress op uw lichaam en geest te minimaliseren en uw algemene welzijn te verbeteren. Om in de toekomst zélf stressvolle situaties en periodes aan te kunnen pakken, zijn stressmanagement en relaxatietherapie essentiële onderdelen in de behandeling van (chronische) hyperventilatie.
Via een uitgebreide anamnese proberen we te achterhalen welke factoren in uw leven kunnen worden gelinkt aan de klachten. We zoeken naar de invloeden die het probleem veroorzaken en/of in stand houden. U leert zelf de oorzaken van spanning en de stresssignalen van uw lichaam te identificeren en te begrijpen.
Het verdere verloop van de behandeling is zeer persoonsafhankelijk, maar kan volgende technieken en strategieën bevatten:

– Bewust worden van spanning/ontspanning: lichaamsbesef ontwikkelen om spanningen te herkennen en te verlichten.
– Relaxatietherapie: deze therapie heeft positieve effecten op het mentale en fysieke welzijn. De wetenschap toont aan dat relaxatietherapie zorgt voor daling van spierspanning en angst, en een verbetering van immuniteit, concentratie en emotionele balans. Samen onderzoeken en ontdekken we welke specifieke relaxatietechniek het beste bij u past en het meest effectief is. Het regelmatig en goed uitvoeren van relaxatieoefeningen zorgt voor positieve langetermijneffecten op uw lichaam.
– Ademhalingstherapie: bewust worden van de eigen ademhaling en het aanleren van verschillende ademhalingsoefeningen.
– Manuele therapie en oefeningen voor middenrif en thorax: dit zorgt voor ontspanning van de ademhalingsspieren en verbetering van de thoraxmobiliteit.
– Cognitieve oefeningen: stressmanagement
– Andere technieken: visualisatie, meditatie, biofeedback,…
– Stimuleren van fysieke activiteit: regelmatige lichaamsbeweging (zwemmen, fietsen, wandelen,…) doet endorfines stimuleren die op hun beurt helpen om stress te verminderen.
– Gezonde levensstijl: belang van slaap, voeding en beweging.
– Eventuele doorverwijzing naar de psychotherapeut indien nodig voor verdere psychologische ondersteuning.

We begeleiden u om de therapie te implementeren in het dagelijks leven en zetten u zo op weg naar een beter algemeen welzijn.

MAAK EEN AFSPRAAK

Garanties

  • Herstelproces op jouw maat.
  • Ruime tijdsbesteding via persoonlijke begeleiding en mogelijkheid tot langer individueel trainen. Ondersteuning met behulp van thuisoefeningen.
  • Open en positief gerichte communicatie, zowel naar patiënt als naar behandelende artsen toe. Feedback tussen patiënt en therapeut is heel belangrijk.
  • Volledige privacy met aparte behandelruimtes.
  • Kwalitatieve kinesitherapie binnen een kwalitatieve setting. Onze therapeuten hebben jarenlange ervaring en knowhow en scholen zich permanent bij.