GROEPSPRAKTIJK KINESITHERAPIE

WAAR GEZONDHEID EN GEZOND BEWEGEN CENTRAAL STAAN.

behandelingen

Duizeligheid en evenwichtsproblemen

Duizeligheid en evenwichtsproblemen kunnen voortkomen uit stoornissen in één of beide evenwichtsorganen, ook wel de vestibulaire organen genoemd. Symptomen die u kan ervaren bij een vestibulaire stoornis zijn o.a. (draai)duizeligheid, visuele stoornissen, evenwichtsproblemen of een gevoel van instabiliteit, misselijkheid en/of braken, verminderde concentratie of focus en vermoeidheid. Al deze klachten kunnen uw levenskwaliteit aanzienlijk verminderen. Gespecialiseerde vestibulaire kinesitherapie kan hierbij het verschil maken. Deze specifieke aanpakzorgt voor een optimaal herstel van de vestibulaire organen, correcte aanpassingen in de hersenen en een afname van de symptomen.

Bij Revapunt starten we met een grondig klinisch onderzoek voor elke patiënt. Dit bestaat uit een uitgebreid intakegesprek en specifieke testen. Op basis van deze bevindingen, uw klachten en de onderliggende oorzaak van het vestibulair probleem, stellen we een kinesitherapeutisch behandelplan op dat is aangepast aan uw specifieke behoeften. Ons doel is om uw klachten, evenwicht en levenskwaliteit te verbeteren.

– Educatie en patiëntenvoorlichting spelen een cruciale rol voor een optimaal herstel. Samen bespreken we in detail wat uw problematiek en de behandeling juist inhouden.
– Vestibulaire revalidatie is een gespecialiseerde vorm van therapie die gericht is op het verlichten van problemen en klachten die voortkomen uit vestibulaire aandoeningen. Het hoofddoel is om duizeligheid te verminderen, blik stabiliteit, evenwicht en levenskwaliteit te bevorderen en valrisico te beperken. Het is een probleemgericht oefenprogramma waarbij oefeningen aangepast worden aan de specifieke problemen en symptomen van elk individu.
– Repositiemanoeuve(s) worden uitsluitend toegepast bij BPPV. Het correcte repositiemanoeuvre zorgt ervoor dat deze losse otoconia (of kristallen) weer naar de correcte plaats worden gebracht in het vestibulaire orgaan waardoor de symptomen verdwijnen.

De behandelmethode varieert afhankelijk van de diagnose. Bij elke onderstaande diagnose heeft een kinesitherapeut een belangrijke meerwaarde:

– Centrale vestibulaire aandoeningen zoals vestibulaire migraine en centrale vestibulaire syndromen.
– Perifere vestibulaire aandoeningen zoals
– BPPV: een problematiek waarbij otoconia (in de volksmond ook wel ‘kristallen’ genoemd) los terechtkomen in de halfcirkelvormige kanalen die deel uitmaken van het vestibulaire systeem. Dit kan zorgen voor symptomen zoals kortdurende episodes van intense duizeligheid bij specifieke hoofdbewegingen.
– Unilaterale en bilaterale vestibulaire hypofunctie: een aandoening waarbij één of beide vestibulaire organen in het binnenoor verminderd functioneren.
– Ziekte van Menière: vestibulaire revalidatie kan helpen om op lange termijn vestibulaire hypofunctie te vermijden.
– Functionele duizeligheid of PPPD

MAAK EEN AFSPRAAK

Garanties

  • Herstelproces op jouw maat.
  • Ruime tijdsbesteding via persoonlijke begeleiding en mogelijkheid tot langer individueel trainen. Ondersteuning met behulp van thuisoefeningen.
  • Open en positief gerichte communicatie, zowel naar patiënt als naar behandelende artsen toe. Feedback tussen patiënt en therapeut is heel belangrijk.
  • Volledige privacy met aparte behandelruimtes.
  • Kwalitatieve kinesitherapie binnen een kwalitatieve setting. Onze therapeuten hebben jarenlange ervaring en knowhow en scholen zich permanent bij.